ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ

ΤΗΛ.: 210 5581160, FAX: 210 5579980
admin@ioniamedical.gr

Ώρες λειτουργίας: 07:00-21:00

ΕΛΕΥΣΙΝΑ

ΤΗΛ.: 210 5545507, FAX: 210 5560021
admin@ioniamedical.gr

Ώρες λειτουργίας:
Καθημερινές: 07:00-21:00
Σάββατο: 8:30-12:00

ΚΟΡΙΝΘΟΣ

τηλ.: 27410 83888, 27410 83777
fax: 27410 84951
tzanidakis@ioniamedical.gr

Ώρες λειτουργίας:
Καθημερινές: 07:00-20:30
Σάββατο: 8:30-12:00

ΜΕΓΑΡΑ

τηλ.: 22960 23300 fax: 22960 25537
admin@ioniamedical.gr

Ώρες λειτουργίας: 07:00-21:00

Σφάλμα
 • JUser::_load: Unable to load user with id: 66

Ψηφιακός Μαστογράφος

Το ακτινοδιαγνωστικό τμήμα διαθέτει ψηφιακό μαστογράφο τελευταίας τεχνολογίας του οίκου LORAD HOLOGIC. Διαθέτει ψηφιακό ανιχνευτή από άμορφο σελήνιο για την άμεση ψηφιοποίηση των μαστογραφιών  που σε συνδυασμό με την ιδανική ανάλυση των 70μm και τους εξειδικευμένους αλγόριθμους ανακατασκευής λαμβάνει εικόνες υψηλότατης ευκρίνειας έτσι ώστε να συντελείτε ανίχνευση αλλοιώσεων σε πρώιμο στάδιο.

Ψηφιακή μαστογραφία

H ψηφιακή μαστογραφία αποτελεί τη "φυσική" εξέλιξη της κλασικής αναλογικής μαστογραφίας.. Υπάρχει ωστόσο διαφορά των τεχνικών που εφαρμόζονται για την λήψη της εικόνας: στην ψηφιακή μαστογραφία το φιλμ των ακτινών-X αντικαθίσταται από ανιχνευτές στερεάς φάσης, οι οποίοι μετατρέπουν τις ακτίνες-X σε ηλεκτρικά σήματα. Τα σήματα αυτά παράγουν την εικόνα του μαστού η οποία εμφανίζεται στην οθόνη ενός υπολογιστή.

Η ψηφιακή μαστογραφία προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με την κλασσική.

 • H ψηφιακή μαστογραφία προσφέρει μεγαλύτερη διακριτική ικανότητα (καλύτερη διάγνωση)
 • Η εξέταση της ψηφιακής μαστογραφίας διαρκεί σχεδόν τον μισό χρόνο από ότι η συμβατική.
 • Με την ψηφιακή μαστογραφία επιτυγχάνεται σημαντική μείωση της ακτινοβολούμενης δόσης στον ασθενή έως και 50% (ανάλογα με τον μαστό)
 • Η παραγόμενη εικόνα από τον ψηφιακό μαστογράφο αποθηκεύεται ηλεκτρονικά και διατηρείται αναλλοίωτη μετά από πολλά χρόνια όπου θα είναι απαραίτητη για την απαιτούμενη σύγκριση.
 • Η ψηφιακή εικόνα μπορεί εύκολα να αναπαραχθεί, να μεταφερθεί και να αποσταλεί με ηλεκτρονικό τρόπο στον χειρουργό ή τον ειδικό μαστολόγο σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου μέσα σε λίγα λεπτά.

Τέλος, παρέχει τη δυνατότητα χρήσης υπολογιστικά υποβοηθούμενης διάγνωσης (Computer Aided Diagnosis - CAD), ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο στην υπηρεσία των ακτινολόγων.

Μετά από συνεχή προσπάθεια, η αμιγούς τύπου ψηφιακή μαστογραφία τελευταίας γενιάς (full digital mammography) έχει καταφέρει να υπερτερεί έναντι της προηγούμενης γενιάς ψηφιακής και της κλασσικής μαστογραφίας για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.

Η επιτυχία της ψηφιακής μαστογραφίας οφείλεται στο γεγονός ότι δεν χρησιμοποιείται κασέτα με film ούτε κλασικό τρόπο εμφάνισης. Έτσι το ψηφιακό σήμα που λαμβάνεται στον Ψηφιακό Μαστογράφο παρέχει εξαιρετική ευκρίνεια στην εικόνα, η ποιότητα των μαστογραφιών δεν έχει διαβαθμίσεις αλλά είναι σταθερή και παρέχει τη δυνατότητα επεξεργασίας της εικόνας και βελτίωσης αυτής.

Τα οφέλη της ψηφιακής μαστογραφίας είναι πολλαπλά. Το σημαντικότερο από αυτά είναι ότι, η ψηφιακή μαστογραφία έχει υψηλότερη διαγνωστική ακρίβεια στην διάγνωση των παθήσεων του μαστού έναντι της κλασσικής μαστογραφίας. Αυτό έχει επιτευχθεί από την δυνατότητα της καλύτερης απεικόνισης κυρίως των πυκνών μαστών ιδίως σε νέες γυναίκες. Ως εκ τούτου και οι μικροαποτιτανώσεις με τις οποίες εμφανίζεται ένα μεγάλο ποσοστό της αρχόμενης κακοήθειας απεικονίζονται πιο καθαρά και το πραγματικό μέγεθος των αλλοιώσεων αξιολογείται ορθότερα.

’λλο πλεονέκτημα της ψηφιακής μαστογραφίας είναι η βελτίωση της εξέτασης. Δηλαδή η τοποθέτηση της εξεταζομένης είναι πιο απλή, η εξέταση μαστών μεγάλου μεγέθους καθίσταται ευκολότερη και η διάρκεια της εξέτασης αλλά και η πίεση που ασκείται στο μαστό είναι μικρότερη. ’λλο σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι η δόση της ακτινοβολίας στην ψηφιακή μαστογραφία είναι έως και 50% μικρότερη από ότι στην κλασική.

Ακόμη στη ψηφιακή μαστογραφία η εικόνα αρχειοθετείται σε ψηφιακό δίσκο από όπου χρησιμοποιείται για συγκριτική μελέτη ή για επανεκτύπωση, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα της τηλεμαστογραφίας.

Συμπερασματικά μελέτες έχουν αποδείξει ότι ο Ψηφιακός Μαστογράφος προσφέρει μια σαφώς ανώτερη ποιοτικά και διαγνωστικά εξέταση σε σύγκριση με την εικόνα της κλασσικής και της ψηφιοποιημένης μαστογραφίας. Συνεπώς ο στόχος μας που είναι η διάγνωση του καρκίνου του μαστού στην αρχική μορφή της νόσου επιτυγχάνεται ασφαλέστερα.

Ψηφιακός Μαστογράφος
Ψηφιακός Μαστογράφος

Ερωτήσεις για τη ψηφιακή μαστογραφία

Αξονικός Τομογράφος 128 τομών Aquillion

Η Ιωνία – Euromedica Ιατρική ΑΕ στην προσπάθεια της να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες υγείας και παρά την οικονομική κρίση που μαστίζει την χώρα, προχώρησε σε μια σημαντική για την εποχή επένδυση.

Έτσι λοιπόν στα ιδιόκτητα κτίρια μας που βρίσκονται στο 17 χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών – Κορίνθου εγκατέστησε έναν από τους πλέον σύγχρονους Αξονικούς Τομογράφους  που είναι τοποθετημένοι σε Ευρώπη και Αμερική.

Ο Αξονικός Τομογράφος 128 τομών Aquillion  του οίκου Toshiba διαθέτει επιπλέον το εξελιγμένο σύστημα AIDR-3D (προσαρμοστική επαναληπτική μείωση δόσης) το οποίο μειώνει την ακτινοβολία που λαμβάνει ο ασθενής κατά 75% σε σύγκριση με έναν κοινό Αξονικό Τομογράφο.

Εφαρμόζεται ακόμα και σε διαγνωστικές εξετάσεις ρουτίνας δίνοντας 50% καλύτερη ποιότητα εικόνας και φυσικά 75% χαμηλότερη ακτινοβολία.

Επιπροσθέτως έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει εξειδικευμένες εξετάσεις όπως είναι η Αξονική Στεφανιογραφία (γνωστή και ως αναίμακτη στεφανιογραφία), η Αξονική Κολονοσκόπηση (χωρίς ενδοσκοπική προσπέλαση του εντέρου), η Αξονική Αγγειογραφία (καλύπτοντας το φάσμα των αγγείων) καθώς και 3D ανασυνθέσεις.

without AIDR-3D and with AIDR-3D

Αριστερά: εικόνα χωρίς AIDR-3D – δεξιά: με χρήση AIDR-3D

heart depiction

Απεικόνιση καρδιας (αξoνική στεφανιογραφία) με δόση ακτινοβολίας ίση μονο με 0.4 mSv.

Το έμπειρο και άριστο επιστημονικό προσωπικό με επικεφαλής τον καθηγητή ακτινολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών  κ. Λάμπρο Βλάχο βρίσκονται στη διάθεσή σας, με σκοπό πάντα τις υψηλού επιπέδου παροχές υγείας .  

17 χλμ. Ν.Ε.Ο.Α.Κ.- 19300 – ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ – ΤΗΛ 210.5581160 – FAX 210.5579980

Αξονικός Τομογράφος 128 τομών

CT ΣΤΕΦΑΝΙΟΓΡΑΦΙΑ – ΑΞΟΝΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΡΔΙΑΣ

Επειδή μόνο το 35% περίπου των διαγνωστικών κλασσικών στεφανιογραφιών οδηγεί σε επεμβάσεις επαναιμάτωσης των στεφανιαίων, υπάρχει η ανάγκη για μείωση των ασθενών που θα κάνουν κλασσική στεφανιογραφία χωρίς να προχωρήσουν σε θεραπευτική αντιμετώπιση. Τη δυνατότητα αυτή παρέχει η CT στεφανιογραφία που προσπαθεί να ‘κόψει’ ασθενείς από τη διαγνωστική κλασσική στεφανιογραφία, περιορίζοντας το κόστος και τις επιπλοκές της επεμβατικής μεθόδου.

Ασθενείς με ασαφή συμπτώματα και εξετάσεις (τεστ κοπωσεως, σπινθηρογράφημα) και με μικρή –μέτρια υποψία στεφανιαίας νόσου, μπορούν να αποφύγουν την επεμβατική κλασσική στεφανιογραφία για αποκλεισμό στεφανιαίας νόσου. Με μία αρνητική CT στεφανιογραφία ή με ήπιες αθηρωματικές αλλοιώσεις και μικρού/ μετρίου βαθμού στενώσεις, μπορούν να μπουν σε επιθετική συντηρητική αγωγή και παρακολούθηση.

Αντίθετα, ασθενείς με κλασσικά συμπτώματα και ευρήματα από τις παρακλινικές εξετάσεις και άρα με ισχυρή υποψία στεφανιαίας νόσου, δε θα ωφεληθούν από τη CT στεφανιογραφία και θα πρέπει να οδηγηθούν στο Αιμοδυναμικό εργαστήριο με την προοπτική της ταυτόχρονης θεραπευτικής αντιμετώπισης της νόσου.

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ CT ΣΤΕΦΑΝΙΟΓΡΑΦΙΑΣ:

 • Αποκλεισμός Στεφανιαίας Νόσου 
 • Υποψία Στεφανιαίας Νόσου με άτυπα- αδιευκρίνιστα- ’ενδιάμεσα’ συμπτώματα και ευρήματα άλλων εξετάσεων (τεστ κοπώσεως, σπινθηρογράφημα)
 • Έλεγχος βατότητας αορτοστεφανιαίων παρακάμψεων (bypass)
 • Εκτίμηση πριν από καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις, επανεπέμβαση αορτοστεφανιαίων παρακάμψεων
 • (Έλεγχος Καρδιακής λειτουργίας σε αδυναμία υπερηχογραφικού ή MR ελέγχου)

Η CT ΣΤΕΦΑΝΙΟΓΡΑΦΙΑ δεν αποτελεί ένδειξη σε:

 • Ισχυρή (κλινική και εργαστηριακή) υποψία Στεφανιαίας Νόσου 
 • Έλεγχο βατότητας μεταλλικών ενδοπροθέσεων (stents) (Πρέπει να έχουν αρκετά μεγάλο μέγεθος >3.5mm) 
 • Βιωσιμότητα μυοκαρδίου

Αντενδείξεις CT Στεφανιογραφίας:

 • Αρρυθμία: Κολπική μαρμαρυγή: (απόλυτη αντένδειξη- δεν μπορεί να γίνουν οι ανασυνθέσεις σε σταθερά σημεία του καρδιακού κύκλου). Έκτακτες συστολές: (μία έκτακτη συστολή κατά τη σάρωση που περιλαμβάνει 4-8 καρδιακούς κύκλους μπορεί να είναι απαγορευτική για τη σωστή ανασύνθεση των δεδομένων)
 • Υπερευαισθησία- Αλλεργία στο σκιαγραφικό μέσο (μπορεί όμως να γίνει 3ήμερη προετοιμασία με κορτιζόνη- αντιισταμινικά)
 • Υπερθυρεοειδισμός
 • Νεφρική ανεπάρκεια

Πριν τη CT στεφανιογραφία χορηγούμε β-blockers (ενδοφλεβίως) και Νιτρογλυκερίνη (υπογλώσσιοι ψεκασμοί).

Αν οι σφύξεις του εξεταζόμενου στην ανάπαυση είναι πάνω από 65/sec, θα πρέπει να μειωθούν με β-blockers: Αντενδείξεις για τη χορήγησή των β-blockers είναι: Βρογχικό άσθμα, Αποφρακτική πνευμονοπάθεια, Κολποκοιλιακός αποκλεισμός, βραδυκαρδία, αλλεργία.

Αντενδείξεις για τη χορήγηση Νιτρογλυκερίνης (προκειμένου να επιτευχθεί αγγειοδιαστολή και συγκρίσιμα αποτελέσματα με την κλασσική στεφανιογραφία): Θεραπεία με αναστολείς της Φωσφοδιεστεράσης στις τελευταίες 24 ώρες (Viagra), Υπερτροφική αποφρακτική καρδιομυοπάθεια, Στένωση αορτής, Υπόταση (<90mmhg), hocm, Αλεργία

Υπηρεσίες υποστήριξης

Τηλεφωνικό κέντρο

Λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή 06.30 - 21.00. Παρέχει πληροφορίες για όλα τα τμήματα και ρυθμίζει τα ραντεβού των εξετάσεων.

Γραμματεία

Η εξειδικευμένη γραμματεία υποστήριξης εξασφαλίζει τον μικρότερο δυνατό χρόνο αναμονής, την πληρότητα του φακέλου των απαντήσεων και την άρτια εξυπηρέτηση των εξεταζομένων.

Ασθενοφόρο

Διαθέτουμε ένα πλήρως εξοπλισμένο ασθενοφόρο, επανδρωμένο με εξειδικευμένο προσωπικό.

Επιστημονική ενημέρωση

Λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00-13.00 και παρέχει κάθε πληροφορία που αφορά τις διενεργούμενες εξετάσεις.


17ο χλμ Νέας Εθνικής Οδού Αθηνών - Κορίνθου, 193 00 Ασπρόπυργος
ΤΗΛ.: 2105581160, FAX: 2105579980
e-mail: ionia-euromedica@otenet.gr

Υπέρηχος

Το ανεξάρτητο τμήμα υπερήχων είναι εξοπλισμένο με υπερηχοτομογράφο τελευταίας γενιάς του οίκου TOSHIBA, με όλες τις απαιτούμενες ηχοβόλες κεφαλές.

Το ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό εξασφαλίζει άριστα διαγνωστικά αποτελέσματα σε όλες τις παρακάτω εξετάσεις:

 • Έλεγχος όλων των οργάνων του σώματος άνω και κάτω κοιλίας, ήπατος, νεφρών, κ.λπ.
 • Υπέρηχοι αδένων
 • Κατευθυνόμενες παρακεντήσεις όζων θυρεοειδούς με σκοπό την κυτταρολογική εξέταση  (FNA)
 • Power Doppler
 • Υπερήχοι αγγείων triplex, καρωτίδων, κοιλιακής αορτής, φλεβών, αρτηριών, κ.λπ.
 • Υπέρηχοι μαστού
 • Υπέρηχοι  & triplex γεννητικών οργάνων
 • Μυοσκελετικοί υπέρηχοι
 • Υπερηχογράφημα οσχέου (κρυψορχία)
 • Ουρολογικοί υπέρηχοι (ουροδόχου κύστης, νεφρών, προστάτη)
 • Γυναικολογικοί υπέρηχοι (κοιλιακά και ενδοκολπικά) καθώς και έλεγχος ωορρηξίας
 • Μαιευτικοί υπέρηχοι, αρχομένης κύησης, κύησης Α' τριμήνου (αυχενική διαφάνεια), Α' τεστ, κύηση Β' επιπέδου, κύηση Γ' τριμήνου - Doppler - βιοφυσικό Profile, κ.λπ
 • Ανάλογα με την ηλικία κυήσεως 4D απεικόνιση

Το τμήμα δέχεται με ραντεβού.

{phocagallery view=category|categoryid=1|imageid=14}

Μοριακή βιολογία

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΟΡΙΑΚΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ

Στο εργαστήριο πραγματοποιoύνται οι εξής έλεγχοι:

Α. Προδιάθεση θρομβοφιλίας

Γονίδια που εφόσον φέρουν συγκεκριμένες μεταλλαγές είναι δείκτες προδιάθεσης θρομβοφιλίας. Η θρομβοφιλία είναι η τάση για δημιουργία θρόμβων στο αίμα. Σε γυναίκες που πάσχουν από θρομβοφιλία τα αντισυλληπτικά χάπια ή οι ορμόνες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου μέχρι 30 φορές. Η θρομβοφιλία παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη γυναικεία υπογονιμότητα, στις καθ' έξιν αποβολές πρώτου τριμήνου και γενικότερα σε επιπλοκές κατά την κύηση.
Βεβαίως μια μεταλλαγή σε ένα γονίδιο που είναι δείκτης θρομβοφιλίας δεν οδηγεί απαραίτητα σε θρομβώσεις, αλλά η ταυτοποίησή τους με μοριακό έλεγχο προσφέρει τη δυνατότητα λήψης κατάλληλων προληπτικών μέτρων και θεραπευτικών αγωγών.
Στο εργαστήριο ελέγχονται 4 γονίδια δείκτες θρομβοφιλίας:
VF - Leiden, Προθρομβίνη, MTHFR (2 μεταλλαγές) και Πλασμινογόνο.

Β. Ανίχνευση γενετικού υλικού ιών και μικροοργανισμών

Στο εργαστήριο ανιχνεύουμε γενετικό υλικό (DNA / RNA) διαφόρων ιών όπως οι ιοί της ηπατίτιδας Β (HBV) και C (HCV), ο ιός του έρπητα  (HSV 1,2), ο ιός της λοιμώδους μονοπυρήνωσης (EBV), ο κυτταρομεγαλοϊός (CMV) και άλλοι.
Αλλά και διαφόρων μικροοργανισμών όπως χλαμύδια (Chlamydia Trachomatis), γονόκοκκος (Neisseria Gonorrhoeae), τοξόπλασμα (Toxoplasma Gondii) κλπ.

ΚΥΤΤΑΡΟΓΕΝΕΤΙΚΗ

Στο εργαστήριο Κυτταρογενετικής πραγματοποιούνται καρυότυποι αίματος και μυελού σε ενήλικες που πάσχουν από αιματολογικούς κακοήθεις - συμπαγείς όγκους ή σε ζευγάρια με καθ' έξιν αποβολές πρώτου τριμήνου.
Επίσης ελέγχονται τα γονίδια BCR/ABL για διάγνωση χρόνιας μυελογενούς λευχαιμίας και IgH/BCL2 για λεμφώματα.
Μετά την αποκρυπτογράφηση του ανθρώπινου γονιδιώματος και κυρίως την απόδειξη ότι συγκεκριμένες γονιδιακές μεταλλαγές προδιαθέτουν για τα ανθρώπινα νοσήματα, ο μοριακός έλεγχος είναι πλέον το σημαντικότερο και ασφαλέστερο μέσο πρόληψης και αντιμετώπισης όλων των ασθενειών. ’ρα αποτελεί το σπουδαιότερο «εργαλείο» διάγνωσης και θεραπείας στα χέρια των ιατρών.

{phocagallery view=category|categoryid=1|imageid=10} {phocagallery view=category|categoryid=1|imageid=11} {phocagallery view=category|categoryid=1|imageid=12} {phocagallery view=category|categoryid=1|imageid=13}

Μέτρηση oστικής πυκνότητας

Tο ακτινοδιαγνωστικό τμήμα διαθέτει σύγχρονης τεχνολογίας σύστημα μέτρησης οστικής πυκνότητας (oστεοπόρωσης), το οποίο διασφαλίζει την απόλυτη ακρίβεια των μετρήσεων.

Η μέθοδος που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της οστικής πυκνότητας, είναι αυτή της διπλής ενεργειακής απορρόφησης (DEXA). Οι εξετάσεις που εκτελούνται είναι η Μέτρηση οστικής μάζας στη λεκάνη (ΟΜΣΣ) καθώς και στα ισχία.

Το τμήμα δέχεται με ραντεβού.

{phocagallery view=category|categoryid=1|imageid=9}

Μαγνητικός

Mε σύγχρονο ΑΘΟΡΥΒΟ Μαγνητικό Τομογράφο τύπου SHORT BORΕ.
Το τμήμα μαγνητικής τομογραφίας διαθέτει σύγχρονο μαγνητικό τομογράφο 1,5Τ του οίκου TOSHIBA, ο οποίος εξασφαλίζει υψηλή ανάλυση στη διαγνωστική εικόνα και άνεση στον εξεταζόμενο. Ιδανικός για κλειστοφοβικούς και υπέρβαρους ασθενείς λόγω της μεγάλης διαμέτρου ανοίγματος του τούνελ (65,5cm)

Διευθύνεται από ειδικευμένο ιατρό ακτινολόγο και διαθέτει εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, διασφαλίζοντας την ακρίβεια και την ποιότητα των διαγνώσεων.

Ο TOSHIBA SHORT BORE μαγνητικός τομογράφος που διαθέτουμε, είναι κατάλληλος για όλα τα περιστατικά αλλά και για εξειδικευμένες εξετάσεις όπως η μαγνητική μαστογραφία, οι παιδιατρικές εξετάσεις. και μαγνητική τομογραφία εμβρύου

{phocagallery view=category|categoryid=1|imageid=52}

Υπερηχογραφία Μαστών

Το υπερηχοτομογράφημα μαστών που  διενεργείται στο κέντρο μας με μηχάνημα υψηλής διακριτικής ικανότητας, αποτελεί χρήσιμη και συμπληρωματική της μαστογραφίας εξέταση για επιλεγμένες περιπτώσεις. Παρόλο που η υπερηχοτομογραφία δεν έχει αποδειχθεί επωφελής στον προληπτικό έλεγχο γυναικών για καρκίνο του μαστού, αποτελεί εντούτοις χρήσιμο διαγνωστικό μέσο, ιδίως για τη διαφοροδιάγνωση κυστικών μορφωμάτων από συμπαγείς μάζες. Σε νεαρές γυναίκες κάτω των 30 ετών με ψηλαφητό μόρφωμα, η υπερηχοτομογραφία αποτελεί την εξέταση εκλογής. Εάν η μάζα αποδειχθεί κυστική, ο περαιτέρω έλεγχος δεν κρίνεται απαραίτητος. Εάν η μάζα είναι συμπαγής ή δεν απεικονίζεται στην υπερηχοτομογραφία, η ασθενής στη συνέχεια υποβάλλεται σε μαστογραφία (μόνο μία προβολή) για τον έλεγχο τυχόν ύπαρξης μικροαποτιτανώσεων. Σε γυναίκες ηλικίας 30 ετών και άνω με ψηλαφητό μόρφωμα προτιμάται η μαστογραφία, ενώ το υπερηχοτομογράφημα έχει συμπληρωματικό ρόλο. Σε περίπτωση φλεγμονής, παρόλο που η διάγνωση είναι κλινική, η υπερηχοτομογραφία συμβάλλει στην επιβεβαίωση των κλινικών ευρημάτων, την εκτίμηση του είδους της φλεγμονής, τον καθορισμό της έκτασης αυτής και την εκτίμηση της ανταπόκρισης στη θεραπευτική αγωγή.

Ψηφιακός Μαστογράφος

Το ακτινοδιαγνωστικό τμήμα διαθέτει ψηφιακό μαστογράφο τελευταίας τεχνολογίας του οίκου LORAD HOLOGIC. Διαθέτει ψηφιακό ανιχνευτή από άμορφο σελήνιο για την άμεση ψηφιοποίηση των μαστογραφιών  που σε συνδυασμό με την ιδανική ανάλυση των 70μm και τους εξειδικευμένους αλγόριθμους ανακατασκευής λαμβάνει εικόνες υψηλότατης ευκρίνειας έτσι ώστε να συντελείτε ανίχνευση αλλοιώσεων σε πρώιμο στάδιο.

Ψηφιακή μαστογραφία

H ψηφιακή μαστογραφία αποτελεί τη "φυσική" εξέλιξη της κλασικής αναλογικής μαστογραφίας.. Υπάρχει ωστόσο διαφορά των τεχνικών που εφαρμόζονται για την λήψη της εικόνας: στην ψηφιακή μαστογραφία το φιλμ των ακτινών-X αντικαθίσταται από ανιχνευτές στερεάς φάσης, οι οποίοι μετατρέπουν τις ακτίνες-X σε ηλεκτρικά σήματα. Τα σήματα αυτά παράγουν την εικόνα του μαστού η οποία εμφανίζεται στην οθόνη ενός υπολογιστή.

Η ψηφιακή μαστογραφία προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με την κλασσική.

 • H ψηφιακή μαστογραφία προσφέρει μεγαλύτερη διακριτική ικανότητα (καλύτερη διάγνωση)
 • Η εξέταση της ψηφιακής μαστογραφίας διαρκεί σχεδόν τον μισό χρόνο από ότι η συμβατική.
 • Με την ψηφιακή μαστογραφία επιτυγχάνεται σημαντική μείωση της ακτινοβολούμενης δόσης στον ασθενή έως και 50% (ανάλογα με τον μαστό)
 • Η παραγόμενη εικόνα από τον ψηφιακό μαστογράφο αποθηκεύεται ηλεκτρονικά και διατηρείται αναλλοίωτη μετά από πολλά χρόνια όπου θα είναι απαραίτητη για την απαιτούμενη σύγκριση.
 • Η ψηφιακή εικόνα μπορεί εύκολα να αναπαραχθεί, να μεταφερθεί και να αποσταλεί με ηλεκτρονικό τρόπο στον χειρουργό ή τον ειδικό μαστολόγο σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου μέσα σε λίγα λεπτά.

Τέλος, παρέχει τη δυνατότητα χρήσης υπολογιστικά υποβοηθούμενης διάγνωσης (Computer Aided Diagnosis - CAD), ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο στην υπηρεσία των ακτινολόγων.

Μετά από συνεχή προσπάθεια, η αμιγούς τύπου ψηφιακή μαστογραφία τελευταίας γενιάς (full digital mammography) έχει καταφέρει να υπερτερεί έναντι της προηγούμενης γενιάς ψηφιακής και της κλασσικής μαστογραφίας για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.

Η επιτυχία της ψηφιακής μαστογραφίας οφείλεται στο γεγονός ότι δεν χρησιμοποιείται κασέτα με film ούτε κλασικό τρόπο εμφάνισης. Έτσι το ψηφιακό σήμα που λαμβάνεται στον Ψηφιακό Μαστογράφο παρέχει εξαιρετική ευκρίνεια στην εικόνα, η ποιότητα των μαστογραφιών δεν έχει διαβαθμίσεις αλλά είναι σταθερή και παρέχει τη δυνατότητα επεξεργασίας της εικόνας και βελτίωσης αυτής.

Τα οφέλη της ψηφιακής μαστογραφίας είναι πολλαπλά. Το σημαντικότερο από αυτά είναι ότι, η ψηφιακή μαστογραφία έχει υψηλότερη διαγνωστική ακρίβεια στην διάγνωση των παθήσεων του μαστού έναντι της κλασσικής μαστογραφίας. Αυτό έχει επιτευχθεί από την δυνατότητα της καλύτερης απεικόνισης κυρίως των πυκνών μαστών ιδίως σε νέες γυναίκες. Ως εκ τούτου και οι μικροαποτιτανώσεις με τις οποίες εμφανίζεται ένα μεγάλο ποσοστό της αρχόμενης κακοήθειας απεικονίζονται πιο καθαρά και το πραγματικό μέγεθος των αλλοιώσεων αξιολογείται ορθότερα.

’λλο πλεονέκτημα της ψηφιακής μαστογραφίας είναι η βελτίωση της εξέτασης. Δηλαδή η τοποθέτηση της εξεταζομένης είναι πιο απλή, η εξέταση μαστών μεγάλου μεγέθους καθίσταται ευκολότερη και η διάρκεια της εξέτασης αλλά και η πίεση που ασκείται στο μαστό είναι μικρότερη. ’λλο σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι η δόση της ακτινοβολίας στην ψηφιακή μαστογραφία είναι έως και 50% μικρότερη από ότι στην κλασική.

Ακόμη στη ψηφιακή μαστογραφία η εικόνα αρχειοθετείται σε ψηφιακό δίσκο από όπου χρησιμοποιείται για συγκριτική μελέτη ή για επανεκτύπωση, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα της τηλεμαστογραφίας.

Συμπερασματικά μελέτες έχουν αποδείξει ότι ο Ψηφιακός Μαστογράφος προσφέρει μια σαφώς ανώτερη ποιοτικά και διαγνωστικά εξέταση σε σύγκριση με την εικόνα της κλασσικής και της ψηφιοποιημένης μαστογραφίας. Συνεπώς ο στόχος μας που είναι η διάγνωση του καρκίνου του μαστού στην αρχική μορφή της νόσου επιτυγχάνεται ασφαλέστερα.

{phocagallery view=category|categoryid=1|imageid=7} {phocagallery view=category|categoryid=1|imageid=8}

Μαγνητική Μαστογραφία

Στο ιατρικό κέντρο μας υπάρχει η δυνατότητα διενέργειας μαγνητικής μαστογραφίας με ειδικό πηνίο του μαγνητικού τομογράφου. Βασικές ενδείξεις για μαγνητική μαστογραφία είναι η διαφορική διάγνωση καλοήθων από κακοήθεις βλάβες του μαστού, η ανάδειξη καρκίνου του μαστού σε περιπτώσεις που οι συμβατικές απεικονιστικές μέθοδοι δεν είναι καταληκτικές, η ανίχνευση τοπικής υποτροπής σε γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε μερική μαστεκτομή, η σταδιοποίηση του καρκίνου του μαστού καθώς και η ανεύρεση της πρωτοπαθούς βλάβης σε περιπτώσεις ασθενών με μεταστατικούς μασχαλιαίους λεμφαδένες. Σημαντική είναι επίσης η συμβολή της στον έλεγχο των ενδομαστικών ενθεμάτων σιλικόνης.

{phocagallery view=category|categoryid=1|imageid=6}