ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ

ΤΗΛ.: 210 5581160, FAX: 210 5579980
admin@ioniamedical.gr

Ώρες λειτουργίας: 07:00-21:00

ΕΛΕΥΣΙΝΑ

ΤΗΛ.: 210 5545507, FAX: 210 5560021
admin@ioniamedical.gr

Ώρες λειτουργίας:
Καθημερινές: 07:00-21:00
Σάββατο: 8:30-12:00

ΚΟΡΙΝΘΟΣ

τηλ.: 27410 83888, 27410 83777
fax: 27410 84951
tzanidakis@ioniamedical.gr

Ώρες λειτουργίας:
Καθημερινές: 07:00-20:30
Σάββατο: 8:30-12:00

ΜΕΓΑΡΑ

τηλ.: 22960 23300 fax: 22960 25537
admin@ioniamedical.gr

Ώρες λειτουργίας: 07:00-21:00

Συχνές ερωτήσεις

Ερωτήσεις που αφορούν την ιατρική και έχουν απαντηθεί από τους:

Βλάχο Λάμπρο, Καθηγητής Ακτινολογίας Ιατρικής Σχολής Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Θεοδωρόπουλο Εμμανουήλ, Ακτινοδιαγνωστής, Επεμβατικός Ακτινολόγος

Θεοφανοπούλου Μαριάννα, Ακτινοδιαγνωστής

Κύριε Βλάχο, πρόσφατα γυρίσατε από το Συνέδριο της Ακτινολογικής Εταιρίας Βορείου Αμερικής στο Σικάγο. Τι νεώτερες εξελίξεις έχουμε;

Οι εταιρίες παραγωγής Αξονικών Τομογράφων φτάνουν στα άκρα τη μέθοδο της Αξονικής Τομογραφίας. Ήδη δοκιμάζονται και λειτουργούν Αξονικοί Τομογράφοι που ‘σαρώνουν’ 16 εκ σώματος σε χρόνο 0.35 του δευτερολέπτου, ‘ακινητοποιώντας’ δομές του σώματος που κινούνται συνεχώς (όπως π.χ. η καρδιά). Όλα αυτά ελαχιστοποιώντας την ακτινοβολία μέχρι και 80%. Νέες τεχνικές χρησιμοποιούν τους Αξονικούς Τομογράφους όχι μόνο για τη λεπτομερή χαρτογράφηση της ανατομίας ενός οργάνου (με ακρίβεια δεκάτων του χιλιοστού), αλλά και για τη μελέτη της λειτουργίας του σε συνεχείς λήψεις διάρκειας δεκάτων του δευτερολέπτου. Αυτό σημαίνει τρομερή λεπτομέρεια στις εικόνες που παίρνουμε, άρα και στις διαγνώσεις που δίνουμε. Νομίζω ότι με ελάχιστες εξαιρέσεις, τελειώνει η εποχή της διαγνωστικής επεμβατικής (δηλ. με καθετήρα που μπαίνει μέσα στα αγγεία) αγγειογραφίας και στεφανιογραφίας, μια και πλέον θα έχουμε άκρως λεπτομερείς εικόνες ακόμα και των πολύ μικρών αγγείων. Η επεμβατική ακτινολογία και καρδιολογία θα παραμείνουν μόνο για τη θεραπευτική αντιμετώπιση των αγγειακών νόσων, πράγμα που σημαίνει μικρότερο κόστος και ελαχιστοποίηση της νοσηλείας για τη διάγνωση, αλλά και λιγότερη ταλαιπωρία του ασθενούς

Σε τι βοηθάει η Μαγνητική Μαστογραφία και ποιες ασθένειες προλαμβάνει;

Η μαγνητική μαστογραφία έχει υψηλή ευαισθησία ως προς την ανίχνευση του καρκίνου του μαστού, κάτι που έχει προκαλέσει τα τελευταία χρόνια ένα αυξημένο ενδιαφέρον ως προς τη χρήση της. Συνοδεύεται όμως από χαμηλή ειδικότητα, γεγονός που δεν επιτρέπει, προς το παρόν, τη χρήση της ως εξέταση ρουτίνας για το μαστό. Συμπληρώνει τα ‘κενά’ που μπορεί να αφήσει η κλασσική μαστογραφία και είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στις γυναίκες που έχουν κάνει αύξηση στήθους, καθώς τα ενθέματα εμποδίζουν το «οπτικό» πεδίο της μαστογραφίας. Είναι ιδιαίτερα βοηθητική στους πυκνούς μαστούς καθώς και στη ‘μετεγχειρητική ίνωση’, που παρουσιάζεται στο στήθος μετά το χειρουργείο αφαίρεσης όγκου του μαστού.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η προσφορά της Μαγνητικής Μαστογραφίας στον ακριβή προεγχειρητικό έλεγχο για τον αποκλεισμό πολυεστιακής ή πολυκεντρικής νόσου έτσι ώστε να προγραμματίζεται η καταλληλότερη θεραπευτική αντιμετώπιση.

Κυρία Θεοφανοπούλου, ποια η διαφορά της νέας Ψηφιακής μαστογραφίας από την παλαιά γνωστή κλασσική Μαστογραφία;

Η διαφορά της παλαιότερης κλασσικής (αναλογικής) μαστογραφίας από την Ψηφιακή μαστογραφία είναι ότι στην μεν πρώτη η ακτινοβολία που διαπερνά τους μαστούς καταγράφεται σε φιλμ ενώ στη δεύτερη σε ψηφιακό ανιχνευτή και επεξεργάζεται σε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Η Ψηφιακή μαστογραφία παράγει εικόνες πολύ υψηλής ανάλυσης: διακρίνει πολύ μικρά μαστογραφικά ευρήματα (όπως οι μικροαποτιτανώσεις μεγέθους 0,1 έως 0,2 του χιλιοστού), συντελώντας στη διάγνωση του καρκίνου του μαστού σε πολύ πρώιμο στάδιο.

Πρέπει όμως να μη συγχέουμε την Ψηφιακή μαστογραφία από την Ψηφιοποιημένη (αναλογική- κλασσική) μαστογραφία. Η δεύτερη δε διαφέρει ιδιαίτερα από την αναλογική μαστογραφία καθώς το ακτινογραφικό φιλμ έχει αντικατασταθεί από ψηφιακή κασσέτα που τοποθετείται σε ειδικό laser-scanner για την παραγωγή της εικόνας. Υπάρχει δηλαδή αρκετή διαφορά στην ποιότητα της εικόνας από την Ψηφιακή Μαστογραφία (η οποία διαθέτει ενσωματωμένο μηχανισμό ανίχνευσης ακτίνων Χ και δημιουργίας ψηφιακού σήματος). Τέλος, η δόση της ακτινοβολίας στα νέα μηχανήματα Ψηφιακής Μαστογαφίας είναι κατά 50% λιγότερη σε σχέση με τα παλαιότερα της αναλογικής –κλασσικής μαστογραφίας.

Τι γίνεται με την ακτινοβολία;

Ο τρομερός ανταγωνισμός των εταιριών που φτιάχνουν πολυτομικούς τομογράφους οδηγεί τα τελευταία χρόνια σε ‘ταχύτερους’ αξονικούς τομογράφους αλλά και σε μείωση της ακτινοβολίας για κάθε εξέταση. Στην πορεία αυτή, η ακτινοβολία που δέχεται ο εξεταζόμενος έχει μειωθεί δραματικά σε σχέση με πριν δύο – τρία χρόνια και αναμένεται στις επόμενες γενιές μηχανημάτων να μειωθεί και άλλο. Σε κάθε ακτινολογική εξέταση σταθμίζουμε το αναμενόμενο όφελος από τη διάγνωση με την επιβάρυνση από την ακτινοβολία. Η Αξονική Τομογραφία καρδιάς πρέπει να γίνεται όταν η διάγνωση της παρουσίας ή όχι της στεφανιαίας νόσου θα τροποποιήσει την πορεία της παρακολούθησης και θεραπείας του ασθενούς.

Ποιοι πρέπει να κάνουμε στεφανιογραφία;

Με την αλματώδη διάδοση της Αξονικής Τομογραφίας καρδιάς, υπάρχει συνεχής συζήτηση για τα κριτήρια που θα πρέπει να μπουν στο ποιος θα ωφεληθεί περισσότερο από την εξέταση αυτή (συνυπολογίζοντας το οικονομικό κόστος και την επιβάρυνση της ακτινοβολίας). Γενικά η Αξονική Τομογραφία καρδιάς ενδείκνυται σε:

  1. Ασθενείς με στεφανιαία νόσο που δεν μπορούν να κάνουν κλασσική στεφανιογραφία
  2. Ασθενείς με άτυπα συμπτώματα ή ύποπτο τεστ κοπώσεως (όχι τελείως παθολογικό αλλά ούτε και φυσιολογικό)
  3. Ασθενείς άνω των 40 ετών που έχουν ελαφρά ή καθόλου συμπτώματα και προδιάθεση για στεφανιαία νόσο όπως π.χ. υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, παχυσαρκία, υπερχοληστερολαιμία, οικογενειακό ιστορικό, κάπνισμα κτλ.
  4. Λαμβάνοντας υπ’ όψη ότι το /3 των ασθενών που παθαίνουν έμφραγμα του μυοκαρδίου δεν έχουν προηγούμενα συμπτώματα ή προδιαθεσικούς παράγοντες, η Αξονική Στεφανιογραφία ενδείκνυται για την πρώιμη διάγνωση της στεφανιαίας νόσου.
  5. Ασθενείς με αορτοστεφανιαία παράκαμψη (by-pass) ή με προηγούμενη αγγειοπλαστική και τοποθέτηση στεντ, για την παρακολούθηση της βατότητας των μοσχευμάτων και των αρτηριών.
  6. Ασθενείς με συγγενείς καρδιακές νόσους 7. Διάγνωση εκ γενετής ανωμαλιών των στεφανιαίων αρτηριών που αποτελεί σπουδαίο παράγοντα αιφνιδίου θανάτου σε νέους (ιδίως αθλητές)

Εκτός από τη μέτρηση ασβεστίου που γίνεται για τη διάγνωση της στεφανιαίας νόσου σε πρώιμα στάδια, τι άλλο περιλαμβάνει η Αξονική Τομογραφία Καρδιάς;

Η Αξονική Στεφανιογραφία γίνεται για την πρώιμη διάγνωση της στεφανιαίας νόσου σε ασθενείς με ήπια συμπτώματα ή ‘άτυπα’ κλινικά σημεία. Μας δίνει πληροφορίες όχι μόνο για το βαθμό της στένωσης των αγγείων αλλά και για την υφή της αθηρωματικής πλάκας του τοιχώματος που προκαλεί την στένωση, καθώς επίσης και λεπτομέρειες για την ανατομία της καρδιάς (διαπιστώνοντας παραλλαγές και ανωμαλίες που προκαλούν ‘άτυπα’ συμπτώματα).

Σύμφωνα με μια μελέτη του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, το 1/3 των ασθενών που παθαίνουν έμφραγμα του μυοκαρδίου, δεν έχουν προηγούμενα συμπτώματα ή παράγοντες κινδύνου. Η σπουδαιότητα της Αξονικής στεφανιογραφίας αυξάνεται καθημερινά σε ολόκληρο τον κόσμο, διότι γίνεται ένα από τα πιο σημαντικά τεστ πρώιμης διάγνωσης της στεφανιαίας νόσου.

Κύριε Θεοδωρόπουλε, τι είναι η ‘μέτρηση ασβεστίου’ (Calcium score) των στεφανιαίων αγγείων που γίνεται μαζί με την Αξονική Στεφανιογραφία;

Η Αξονική Τομογραφία καρδιάς είναι μια μη αιματηρή εξέταση που διερευνά την παρουσία και την έκταση των ασβεστώσεων στα στεφανιαία αγγεία (που αιματώνουν το τοίχωμα της καρδιάς). Στο τοίχωμα των στεφανιαίων αγγείων δημιουργούνται ‘πλάκες’ από λίπος και άλλες ουσίες συμπεριλαμβανομένου και ασβεστίου, που με το πέρασμα του χρόνου στενεύουν τις αρτηρίες ή και τις αποφράσσουν τελείως. Η κατάσταση αυτή εκδηλώνεται με πόνο στο στήθος (στηθάγχη).

Επειδή οι ασβεστώσεις στο τοίχωμα των στεφανιαίων αγγείων είναι εκδήλωση της στεφανιαίας νόσου, η ποσότητα του ασβεστίου που μετριέται με την εξέταση αυτή, είναι ένα αξιόπιστο διαγνωστικό τεστ.

Η αξία της μέτρησης ασβεστίου είναι στο να διαγνώσει τη στεφανιαία νόσο στα αρχικά στάδια, όταν ο ασθενής δεν έχει ακόμη συμπτώματα. Είναι μια εξέταση ελέγχου που θα συστήσει ο γιατρός σε ασθενείς υψηλού κινδύνου για στεφανιαία νόσο, που δεν έχουν εκδηλώσει ακόμη συμπτώματα της νόσου. Ασθενείς υψηλού κινδύνου που θα ωφεληθούν από το τεστ για την πρώιμη διάγνωση της στεφανιαίας νόσου, είναι όσοι έχουν υψηλή χοληστερόλη, όσοι έχουν συγγενείς με στεφανιαία νόσο, όσοι έχουν σακχαρώδη διαβήτη ή υπέρταση, οι καπνιστές και οι παχύσαρκοι.

Αν δε βρεθούν ασβεστώσεις στο τοίχωμα των στεφανιαίων αγγείων σημαίνει ότι οι βλάβες στο τοίχωμα των αγγείων είναι ελάχιστες και η πιθανότητα για την εκδήλωση της στεφανιαίας νόσου τα επόμενα 2-5 χρόνια είναι χαμηλή.

Κύριε Βλάχο, τι είναι τελικά η Αξονική Τομογραφία Καρδιάς;

Είναι μια μη επεμβατική, μη αιματηρή εξέταση, που πραγματοποιείται με ένα εξελιγμένο Αξονικό τομογράφο με πολλαπλούς ανιχνευτές, εξοπλισμένο με ειδικά προγράμματα. Δείχνει με λεπτομέρεια όχι μόνο το τοίχωμα και τον αυλό των στεφανιαίων αγγείων, αλλά δίνει και λεπτομερείς πληροφορίες για την ανατομία της καρδιάς και των αγγείων του θώρακα. Ακόμη, με ειδικά προγράμματα που περιέχονται στους πλέον σύγχρονους Τομογράφους (όπως ο εγκατεστημένος στην Ιωνία- Euromedica Aquillion 128 ανιχνευτών), είναι δυνατό να γίνει ‘δυναμικός λειτουργικός έλεγχος’ της καρδιάς όπως αυτός που πραγματοποιεί το καρδιολογικό υπερηχογράφημα.